Kebaikan Garam Gunung
1.mengimbangkan tekanan darah
2.meleraikan gumpalan sel-sel darah merah
3.meningkatkan kandungan oksigen dalam tubuh
4.menganjalkan saluran darah kita
5.melarutkan sebarang pengumpulan kalsium dalam darah
6.membekalkan zat mineral berbentuk ionik yang seimbang
7.melaraskan kelancaran sistem saraf
8.membantu pembaharuan semula sel-sel
9.membantu pergerakan otot-otot usus
10.keseimbangan mineral mensinergikan sistem metabolik dengan lebih sempurna
12.membantu penyerapan vitamin dengan lebih sempurna
13.boleh membantu dalam penyembuhan penyakit kulit
14.membantu menguatkan tenaga batin
1. Garam Masakan
sebagai perisa makanan dan minuman.(amalkan waktu pagi (sebelum sarapan) dan malam sebelum tidur setengah sudu kecil. Kebaikannya : meneutralkan segala masalah dalaman (kencing manis,darah tinggi,gaut,resdung dan lemah tenaga batin)
2. Garam Rendaman Kaki
- Cara penggunaan garam rendaman kaki (amalkan seminggu sekali)
- Sediakan air suam paras buku lali, masukkan 2 sudu besar garam. Kacau ikut lawan jam, rendam kaki selama 30 minit. Kebaikan : Menyegarkan kai dari kebas-kebas, lenguh-lenguh,gaut, tapak kaki pecah-pecah, kaki berbau.
- Melancarkan perjalanan darah, mengurangkan toksid, lemak/kolestrol di samping mengaktifkan perjalanan darah.
3. Garam Lampu
|
Kebaikan :
- Menghilangkan bau busuk dan kurang menyenangkan dengan cepat.
- Melegakan resdung,migrain, sakit kepala, demam panas, asma batuk dan selesema
- Menjadikan tidur anda lebih lena serta segar apabila bangun dari tidur.
- Mengurangkan serangan asma, bebas dari gangguan nyamuk dan serangga kecil

- Jarang mengidapi demam, batuk dan selesema.
4. Garam Jilatan Ternakan Ruminan (Lembu,Kambing dll)
- sebagai sumber mineral tambahan. sila lihat nota sebelum ini berkaitan ternakan ruminan.
Comments